Bokbloggsjerka 12 -15 maj

Min fria tid här i livet har jag, ända sedan jag lärde mej läsa använt en stor del av för att läsa böcker. Den där oerhörda lyckan att som barn kunna stava mej fram kapitel för kapitel och uppleva nya världar har  aldrig lämnat mej.

Veckans fråga som hör till Bokbloggsjerkan är: Finns det en numera avliden författare som du skulle vilja hedra? Vem och varför i så fall?

Den första som dyker upp hos mej är Tove Jansson. Hennes böcker om mumintrollen har funnits med mej i 50 år! Min mamma läste högt för mej den magiska historien om ”Trollkarlens hatt” och ”Farlig midsommar”. När jag några år senare lärt mej att läsa själv så var det en ny upplevelse att läsa samma böcker på egen hand. När jag blivit vuxen och  själv mamma så läste jag naturligtvis böckerna om muminfamiljen för mina barn.

Nu har jag upptäckt de här böckerna igen ur ett helt och hållet vuxet perspektiv och läser just nu ”Pappan och havet” som är en fantastisk beskrivning av hur det är att vara en familj och konflikten det innebär att vara vuxen och ansvarstagande när man inom sej har en längtan efter det stora äventyret!

Så, Tove Jansson vill jag hedra för att hon kunde konsten att berätta en historia så att den blir magisk oavsett vilken ålder läsaren råkar befinna sej i.

2 svar på “Bokbloggsjerka 12 -15 maj”

Kommentera gärna!